Belépés

Keresés

Naptár

«  Január 2016  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Izolde Johannsen író honlapja
Vasárnap, 2018-02-25, 5:11 AM
Üdvözöllek Vendég
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Blog

Főoldal » 2016 » Január » 13 » A mentor jelentősége
1:20 AM
A mentor jelentősége
A mentor jelentősége!
 
Avagy, hogyan hatnak a leendő / és már tevékenykedő íróra azok az írók, akiktől tanult, akik meghatározták későbbi "önarcképét".
Példakép, vagy példaképek szerepe, sorsfordító hatása.
 
Nemes István (John Caldwell)
Jean-François Nahmias
Erich Maria Remarque
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az első önálló döntésen alapuló olvasmányélmény meghatározó ereje. Extázis. Az első saját zsebpénzemből vett könyvem ereje a mai napig itt él bennem. Külföldi író műve, ez Robert Silverberg regénye a Lord Valentine kastélya. Minden betűje mélyen itt dobog bennem. Az író neve mégsincs feltüntetve a fenti listán. Ugyanis én a regény fordítójától Nemes Istvántól kaptam meg mindazt, ami engem a Silverberg regényhez köt.
A történet Nemes István megrázó erejű fordításának köszönheti, hogy életem meghatározó olvasmányélményeinek egyike lett. Sokféle stílusom közül a kalandregényeket (A kobzos éneke dalciklus tagjai) sorolom ide, a világkidolgozást, a "mendegélő szereplőket" a vidám jellemeket mind neki köszönhetem. A vándorcirkusz iránt érzett soha el nem múló szerelmet és az ebben a témában később megszülető saját történetet a Goran útja címmel írt kalandregényt.
 
 
 
A történelmi misztikus fantasy sorozat (A kárhozat éjjele regényei) Nahmias trilógiájának nyomán kelt igazán életre, a Százéves háború feldolgozása és a könyv külalakja, szerkesztése, díszítése de még a tartalomjegyzék felsorolása is egyaránt nagy hatással volt rám. Akkor alakult ki saját elképzelésem az én sorozataim szerkezeti felépítésének tekintetében, az egymásra épülő borítók és az olvasó átvezetése egyik történetből a másikba. A "gyűrűk története" elévülhetetlen segítséget adott a történelem felosztásában, a történelmi szereplők bemutatása, azok sordó lendülete, a szereplők átvezetése a harcok, járványok, ármányok tömkelegén is neki köszönhető. Többek között Nahmias tanított meg a halálos szerelmek örvényében elmerülni, így jelentek meg a szerelmespárok az én munkásságomban is.
 
 
 
Harmadik nagy témaköröm a valós történelmi regények világát érinti (Harmadik Birodalom haditengerészete), ez pedig már Erich Maria Remarque munkásságához köthető. Nagyanyám hagyatékaként olvastam regényeit, és szerettem meg, mert ő is szerette. Néha ennyire egyszerű a kötődés. Csakhogy Remarque ennél sokkal többet adott és ennek köszönhetem, hogy megszületett a "száraz, férfias" stílusom, már ami ezt a témakört illeti.
Soha nem tartottam magam női írónak, (írónőnek) mert soha nem is foglalkoztam női témákkal. Három női írótól vannak regényeim, de ők sem a klasszikus női témákról írtak.
Remarque átadta nekem azt a tanácsot, hogy háborús regényben egyaránt ugyanolyan fontosságúvá válik a halál közelségében a napsütötte kertben daloló rigó mint a szétroncsolt lábból kiálló vértől borított csont és a fájdalomtól félájult bajtárs hörgése. Meglehet, furcsának hat ez a fajta egyenlőség, nekünk, akik életünkben nem éltük (még) át a háború borzalmait. De ott, és akkor a perc kitágul és minden nagyon fontossá válik. A hétköznapi különlegessé és a különleges hétköznapivá válik. Ez Remarque nagyszerűsége és én ezt szeretném továbbvinni.
Megtekintések száma: 188 | Hozzáadta:: Izzie | Címkék (kulcsszavak): keresem, irodalom, regényei, mentor, kritika, Izolde Johannsen, olvastam, pldakép, jelentőség, könyvei | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: