A fejezet kategóriái

Megjelenések [0]
A Johannsen-regény sorozatok kiadási éve: A kárhozat éjjele I/Róma: 2013. A kárhozat éjjele II/Anglia 2014. A kobzos éneke I.Dal/ A titokzatos felcser 2014.

Keresés

Belépés

Naptár

«  November 2020  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Izolde Johannsen író honlapja
Vasárnap, 2020-11-29, 3:39 PM
Üdvözöllek Vendég
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Olvasni gyönyörűség! !Történelmiregény-írók munkássága

"Amikor az író félreteszi a tollat, és egy kávé társaságában olvasgat!"

Íróbarátaim regényei, novellái, versei...

 

Átvettem Dr. Várkonyi Tibor írótársamtól a szívet-lelket gyönyörködtető ötletet, azaz összegyűjteni a TRT tagjaitól, valamint íróbarátaimtól egy-egy regényt és ezekből a dedikált példányokból egy külön könyvespolcot létrehozni a nappalimon belül. Átvettem és egyúttal kissé átalakítottam, mert az elolvasott regényekről írnék pár mondatos ajánlót és hozzá elérhetőséget.

 

Szerzői bemutatkozás:

 

Dr. Várkonyi Tibor: Négy király, egy szultán

A magyar történelem bemutatása 1516 és 1566 között. Minden ami a történelemkönyvekből, az Egri csillagokból és a sorozatokból kimaradt. A regény koronás uralkodói II. Lajos, I. (Szapolyai) János, I. Ferdinánd, I. Miksa királyok és Szulejmán szultán. Egy kalandos megbízatás, egy csodálatos korrajz, benne a mindennapok nehézségeivel, mely a pórnépet, közrendbelieket, katonákat, nemeseket és egyházi méltóságokat egyaránt nyomasztja. A fenti öt főszereplő életén keresztül megérthetjük, hogy uralkodóink éppúgy szerettek, gyötrődtek, gyászoltak és harcoltak mint kortársaik, és a régmúlt szereplői oly elevenné, közelivé  válnak a regény fejezeteit olvasva, mintha mi magunk is elkísérnénk krónikásunkat-e titkos küldetésre.  

Részlet a regényből:

"Buda 1526. június 13.

Kong az ürességtől az udvar. Az urak mind eltávoztak, ki bandériumot állít, ki az irháját menti. Én azon vagyok, hogy július 2-ára Tolnán táborba tudjak szállni, hiszen mint mondják: a török augusztus első hetében biztosan eléri a határokat..."

Szerzői bemutatkozás:

 

Urbánszki László: Fegyver csörög

1241. Jeles esemény, az Európa elleni mongol invázió kezdetének évszáma. Sokat tudunk a hazánkat végigdúló harcokról, portyázásokról, de keveset eleink hősies harcairól. A sorozat épp ezt a hiányt igyekszik kipótolni. A "Fegyver csörög" című regény a 42. évbe visz el bennünket és sorait olvasva bizton kijelenthetem, hogy hősei pont olyan formában jelennek meg előttem, ahogy a korabeli viszonyokat, társadalmi formákat, és a falvak, katonai táborok, kocsmák és kunyhók világát elképzeltem. Sodró lendület, kemény naturalisztikus jelenetek, szerethető szereplők. A régi világ nem tűrte a finomkodást. Öltél, vagy öltek. Férfi, nő, gyermek korán megtanulta ezt az egyszerű szabályt.

Részlet a regényből:

"- És én? Gondolod, én nem követtem el mocskosságot? Hajjaj nem is emlékszem  rá, mennyit. Mentünk, lőttünk, ölünk. Ha elfogyott a vessző, lándzsával döfködtünk, vagy karddal hasítottuk föl a férfiak gyomrát..."

Szerzői bemutatkozás:

 

Jean-Pierre Montcassen: A halál vámszedője

Egyiptom, I.e. XXIII- XXII. Egy rég letűnt világ zajos forgatagába csöppenünk s akár az égető homokba ékelt drágakő, úgy ragyog felénk a messzi város Menófer. A nyomorúságos földműveskunyhóktól a távoli elérhetetlen pompát sugárzó palotákig repít minket a történet és a viruló élet éles kontrasztjaként láthatjuk a halál kérlelhetetlenségét. A halált, melynek saját istenei megkövetelték a szent rítusokat, de az emberi furfang és gyarlóság még-e rituális pillanatokat is megmérgezte. A gyilkosságoknak mindig három oka van: pénz, szerelem, hatalom. E hármasság oltárán oly sokan elvéreztek már. E kalandos, romantikus és titokzatos regény megmutatja az emberi sorsok rideg valóságát és fellebbenti az elhallgatott titkokról a fátylat.

 

Részlet a regényből:

" Hórhuf szédelegve hagyta el a palotát. Nyomasztó érzések vibráltak benne, saját magától is viszolygott. A fáraó jóhiszeműsége a keblét melengette, de az anyja... Sehogy sem tetszett neki Második Meriréanhnesz arckifejezése..."

Szerzői bemutatkozás:

 

Csikász Lajos: Ezüst sávok, arany liliomok

Főhősünk, gyerekember, amikor az élete egyszer s mindenkorra megváltozik. A kegyetlen sorscsapás azonban bármilyen furcsán is hangzik, nemcsak szomorúságot hoz az életébe, hanem olyan barátokat, akik csak egyszer teremnek az életben. A közös rabság és közös cél eltéphetetlen kötelékkel kapcsolja őket egymáshoz s ebben a barátságban magyar és kun, nemes és közrendbeli egyazon célért küzd: a családért a nemzetért a fiatal királyért és a sokat szenvedett Magyarországért. A puszta végtelensége, vagy éppen a zajos város forgataga éppúgy elvarázsol mint Anjou Károly fényes udvartartása vagy a mindent eldöntő végső csata idegborzoló pillanatai. Szeretet, gyűlölet, bosszúvágy és vidám, élcelődő párbeszédek színesítik a regény fejezeteit. 

 

Részlet a regényből:

"Biztos vagyok benne, ha most engednek is, tavasszal kitör a lázadás. Akárhogy lesz ezt a gennyes sebet fel kell vágnunk, hogy ne fertőzze tovább az országot ... El akarom pattintani azt a láncot, ami gúzsba köti a kezem!..."

Szerzői bemutatkozás:

 

 

Lengyel Dávid- Kuba Richárd : Holtak világa - A jóslat

Zombik Magyarországon…
Mindig is vágytam egy ebben a témában írt kalandregény olvasására. Alsós koromban láttam az első zombis filmet – az abban szereplő élőhalottak még a lassabb verzióhoz tartoztak, féloldalasan vonszolták magukat és egy kunyhóban viszonylag sokáig kihúzták a főszereplők – ámde a félelmetes jövőkép amit felvázoltak, egy életre meghatározta az irányukba tanúsított érdeklődésemet. Amikor pedig megtudtam, hogy létezik egy regény, ami Magyarországra teszi a cselekményt, azaz általa átélhető a hátborzongató lehetőség, a „mi lenne ha” érzete, nem haboztam.
A Holtak világa nagyszerűsége tehát abban rejlik, hogy olyan közelivé hozza a fikciót, amennyire csak lehet. A magyar városokban, a szomszédságunkban játszódó események olyan erővel hatnak, ami számomra túlmutat egy simán borzongatásra épülő regényen. Meglehet, túlzott képzelőerővel vagyok megáldva, de a fejezeteket olvasva, sokkal nagyobb megrázkódtatást éltem át, mintha moziban ültem volna, teszem azt a Z világháború képsorai előtt.
A cselekmény felépítése nagyon jól visszaadja azt a folyamatot, ahogy a feltevésekből, kósza hírekből és később a bizonyosságokból rájön arra a naplót író főszereplőnk, Kozma András, hogy valóban bekövetkezett az apokalipszis és a fejlett tömegközlekedésnek köszönhetően napok alatt elérnek a zombik hazánkba is. A feljegyzéseket megtaláló katona Andrássy Bálint tizedessel együtt csöppenünk a támadásoktól kivéreztetett helyszínekre és vele együtt tépelődünk a napló sorait olvasva, vajon az abban szereplő fiatalok élnek-e még? Vagy meghaltak? Vagy…
A sorozat második részét tűkön ülve várjuk fiammal, akit szintúgy lekötnek az élőhalottak és számára különösen örömteli a regény elején a névre szóló ajánlás.

Szerzői bemutatkozás:

 

Patrick J. Morrison: Nostradamus levelei I-II.

Illusztráció, időutazás, és Edgar Allan Poe. Ez a három összetevő az, ami engem teljesen levesz a lábamról. Egyszerre írom most fiam és az én olvasói véleményemet, kezdem az ifjabb korosztály tömör és velős véleményével (Rudolf, 14 éves): „Két nap alatt elolvastam. A köv. részt is két nap alatt. Mikor jön a következő? Anyu te a barátja vagy az írónak. Szólj neki az érdekemben!”
Gyerekeknek szerintem a legnehezebb írni. Ahogy véleményem szerint gyerekszereplőről is. Nagyon ingatag téma, rengeteg buktatóval. Az olvasóközönség pedig rettentően kritikus. De Mr. Morrison nagyszerűen megírta a kalandokat és hát térjünk csak vissza kicsit Poe-ra. Kamaszkorom óta rajongok érte, különösen azért, mert Arthur Rimbaud is rajongott érte. Az alakját beleszőni egy izgalmas történetbe ez már megéri az öt csillagot. A Nostradamus levelei I-II úgy tanít, hogy közben szórakoztat, kalandokra sarkall és végül ha akarod ha nem elkezdenek érdekelni a regényben megismert költők, írók, a Zeppelin léghajó és elolvasod a „Vörös halál álarcát”. Ez pedig a regény legnagyobb húzása, új ismereteket ad át az elkövetkezendő nemzedéknek. Én pedig elteszem a reménybeli unokáim számára.

Szerzői bemutatkozás: Főnix, kiadó - steampunk

Jelenleg a fiatalabb korosztálynak írok kilencévestől tizenkét éves korig egy steampunk időutazós sorozatot, de a visszajelzések alapján az idősebbeknek is tetszik.

 

Történetek a Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóház Könyvtárterméből:

Budapesti létemre, Debrecenben kaptam ajándékba az első kötetet Craz barátomtól. (A második kötetet meg Miskolcon.) Mivel kisgyerek korom óta a „nem gyereknek való” témák érdekeltek és az esti mesém sem Az Árgyélus királyfi és Tündér Ilona volt, hanem nagyapám harctéri visszaemlékezései – melyben a lépés közben megfagyott halott olasz katona volt a legenyhébb történet – így ennek megfelelő érdeklődéssel és örömmel forgattam a novellagyűjtemény I-II kötetét. De most az elsőről szólnék pár szót.
A történetek oly változatosak, meghökkentőek és felkavaróak, hogy a dedikált könyvek nappalim azon részén kapnak helyet, ahol a visszatérő olvasmányok vannak. Az újra és újra forgatható könyvek. A világok melyekben barangolhattam oly elevenséggel tárultak elém, mintha Narnia helyett egy háromemeletes Bates-hotelbe tévedtem volna. Az emeleti ajtók mögé ennek megfelelően csak saját felelősségre lehet belépni. Nem tilos de ha igazán jót akarsz borzongani, akkor erősen ajánlott. Egyes ajtók a mesékbe pottyantanak, de azok a mesehősök egészen mások mint amit az óvodában hallottál. Mások a kocsmák, bordélyok színes és fülledt világába visznek, ahol ha csak egyszer ölnek meg, akkor igazán szerencsésnek mondhatod magad. A templomba vezető ajtóval is csak óvatosan. Hogy azt ne is említsem ami az űrbe röppent. Egyszóval a bátor kalandozóknak, igazi vérbeli kalandokat ajánlok!

Szerzői bemutatkozás:

 

John Cure:

Blog:

Facebook oldala

 

XXX

Az oldal további részében kedvenc költőim, íróim idézetei, részletei találhatóak

A magyar és a világirodalom gyöngyszemei, versek, regény és novella részletek, rövid önéletrajzok, dalszövegek, előadók, művészek

egyszóval minden amit szeretek
 

Világirodalom:


Mary Renault: Égi tűz

"Héphaisztión elméje kiszabadult a sóvárgás felhői közül, és egy világos pillanatában látta szeme előtt elvonulni Philipposz király úrfiszeretőinek hosszú sorát: durván jóképűek, a nyers nemiséget szinte izzadják magukból, intrikálnak, féltékenyek, szemtelenek. Az egész világon őrá esett a választás, hogy mindaz legyen, amik azok nem voltak; Alekszandrosz az ő kezébe helyezte büszkeségét. Amíg él, ennél nagyobb dolog nem történhet már soha vele; hogy több többet kapjon, ahhoz már halhatatlannak kellene lennie."

 

×


Arthur Rimbaud: A völgyben egy katona alszik
(Kosztolányi Dezső fordítása)

Egy zöld liget, ahol dalol, dalol a csermely,
gyémánt- és ezüst-ronggyal tarkázva a gyepet.
A nap a hegy mögül idenéz sárga szemmel.
A kicsi völgykatlan sugártűztől pezseg.

Egy ifju katona nyílt szájjal, sapka nélkül-
nyaka körül kéklő vadsóskák játszanak-
ugy alszik a füvön, fönn a fellegárny sötétül,
ugy alszik zöld ágyán a napba sápatag.

Mosolyog. Lábánál madárliliomok.
Mint a beteg gyerek alszik és mosolyog.
Ringasd szegénykét, föld, vedd a karodra: fázik.

Hiába illatoz neki a puha pázsit.
A napba aluszik, a keze halavány.
Nyugodt. Két vörös lyuk tátong jobb oldalán.


 

Magyar irodalom


Molnár Ferenc: A Pál Utcai Fiúk

"Ránézett Bokára, de látszott a tekintetén, hogy nem látja. Csodálkozó arcot vágott. Azt mondta neki:
- Apa...
- Nem, nem - szólt fojtott hangon a tábornok -, én nem vagyok az apa... nem ismersz? Én Boka János vagyok.
Fáradt hangon, értelmetlenül mondta utána a beteg:

- Én... Boka... János... vagyok... - Most hosszas csönd lett. A kisfiú lehunyta a szemét s hosszasat, nagyot sóhajtott, mintha minden szomorú ember minden fájdalma az ő kis lelkébe szorult volna."

 

×

 


Radnóti Miklós: Sem emlék, sem varázslat

Eddig úgy ült szívemben a sok, rejtett harag,
mint alma magházában a négerbarna mag,
és tudtam, hogy egy angyal kísér, kezében kard van,
mögöttem jár, vigyáz rám s megvéd, ha kell a bajban.
De aki egyszer egy vad hajnalon arra ébred,
hogy minden összeomlott s elindul mint kísértet,
kis holmiját elhagyja s jóformán meztelen,
annak szép, könnyüléptű szívében megterem
az érett és tünődő kevésszavú alázat,
az másról szól, ha lázad, nem önnön érdekéről,
az már egy messzefénylő szabad jövő felé tör.

Semmim se volt s nem is lesz immár sosem nekem,
merengj el hát egy percre e gazdag életen;
szivemben nincs harag már, bosszú nem érdekel,
a világ ujraépül, - s bár tiltják énekem,
az új falak tövében felhangzik majd szavam;
magamban élem át már mindazt, mi hátravan,
nem nézek vissza többé s tudom, nem véd meg engem
sem emlék, sem varázslat, - baljós a menny felettem;
ha megpillantsz, barátom, fordulj el és legyints.
Hol azelőtt az angyal állt a karddal, -
talán most senki sincs.


×

Dalszövegek


Freddie Mercury: In my defence

(1991.november 24... 2011. november 24...)
 20 év eltelt de csillagod fényesebben ragyog, emléked új generációk ápolják. Ennyi idő eltelt és még mindig fáj. Az első halottam voltál. Addig nem is tudtam mi a veszteség. Aztán rájöttem egy nagy igazságra.
Azok aki elhagynak minket, megtanítanak arra, hogyan kell elmenni.