A fejezet kategóriái

Megjelenések [0]
A Johannsen-regény sorozatok kiadási éve: A kárhozat éjjele I/Róma: 2013. A kárhozat éjjele II/Anglia 2014. A kobzos éneke I.Dal/ A titokzatos felcser 2014.

Belépés

Keresés

Naptár

«  Szeptember 2020  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Izolde Johannsen író honlapja
Vasárnap, 2020-09-27, 10:58 AM
Üdvözöllek Vendég
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS
Főoldal » 2020 » Szeptember » 6 » Kezdősorok - A Birodalom tengeri bástyái első kötetből
11:20 PM
Kezdősorok - A Birodalom tengeri bástyái első kötetből

1.

 

Nürnberg, Németország

Igazságügyi Palota

1946.10.01. délelőtt 9 óra.

A Nemzetközi Katonai Törvényszék ítélethirdetése

 

Burton C. Andrus ezredes határozott, erős léptekkel közeledett a csukott ajtó felé. Annak ellenére, hogy roppant felelősség nyomta a vállát, elégedetten tekintett vissza a mögötte álló megfeszített munkával töltött huszonnégy órára. Előző este tisztjeivel még a legapróbb részletekig átvettek minden pillanatot, mely a mai napon rájuk várt. A tárgyalóteremben, és az előtte lévő folyosón teljes készenlétben várakozott a két megbízott orvosi csapat. A liftnél feszes vigyázzban tisztelgett a két, általa kijelölt katona. A falhoz támasztott hordágyon jól felismerhetően várakozott a kényszerzubbony – emberei minden eshetőségre felkészültek. Kinyitotta az ajtót és belépett a zárka épületbe. A bent álló huszonegy férfi őreikhez bilincselten nyugodt, hűvös tartózkodással várta. Félkörben várakoztak, combjukhoz tett kézzel miközben a parancsnok odafordult hozzájuk.

– Kötelességük saját magukkal, az utókorral és a német néppel szemben, hogy az elkövetkezőket méltósággal és férfiasan fogadják. Azt kívánom, hogy amikor belépnek a tárgyalóterembe, álljanak egyenesen, hallgassák meg az ítéletüket, azután jöjjenek ki. Biztosak lehetnek, hogy segítségükre leszünk és gondjukat viseljük, ha már kijöttek, s a közönség már nem láthatja Önöket!

 

Andrus mélyen legbelül kimerült volt. Nemcsak fizikailag, lelkileg is. Nézte ezeket a hamuszürke arcokat és gondolatban összehasonlította a sajátjával. Meglehet egyformának tűnhetnek ebben a fényben. 1945. május 5-e óta nagyot fordult a világ.

Olyannyira vágyott szabadságának harmadik napján Angliából Párizsba repült titkos parancs értelmében majd onnan tovább Luxemburgba. Feladata egy titkos vizsgálati központ vezetésének átvétele, ahol az Egyesült Államok nevében vezették a legfőbb náci bűnösök kihallgatását. A központ neve ASHCAN. Azaz a „Hamuvödör”

Andrus ezredes tehát megérkezett Mondorf-les Bains kis luxemburgi gyógyfürdőhelyre az árnyas Palace Hotelba. Elég volt egyetlen pillantást vetnie a hajdanvolt előkelő szállodára, hogy felmérje a géppuskás őröket. Drótsövény futott körbe. Hm, egyetlen drótsövény cölöpkerítésre fűzve. Az egykor impozáns gyógyüdülő bútorai a hátsó udvarokon sorakoztak, rajtuk a leszerelt csillárok. Ahogy szemügyre vette a kupacokat tömérdek, több száz ablaktáblát látott példás rendben. Helyettük törhetetlen plexiüveg. Az ablakokon rács végestelen végig. Itt őrzik hát a „vendégeket” Feladata ezen felül a „szálloda” átalakítása börtönné.

A nagy átszervezés alatt folyamatosan érkeztek az elfogott katonák ,magas rangú tisztek, akik viszonylag nyugodtan alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, a szoros felügyelethez. Augusztus 12-én aztán ismételten a legnagyobb titokban megkezdődött a főbűnösök átszállítása Nürnbergbe. Két C-47-es gép érkezett Metzből melyek pilótái csak a repülési irányt tudták az utasokról semmiféle adat nem szivárgott ki. A Palace Hotel előtt két közönséges mentőautó állt és a kézipoggyászos foglyok elhagyták a börtönt.

Megtekintések száma: 22 | Hozzáadta:: Izzie | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: