A fejezet kategóriái

Munkásságom [6]
Ifjúsági regények és történelmi kalandregények egy helyen
Középkori kalandregények [0]
Megjelent könyveim, készülő kéziratok, tervek
Fabio a tolvajok fejedelme [0]
1. regény: A tolvaj
Az ezüstíjas [0]
2. regény: A lázadó
Ronan kapitány [0]
3. regény: A kalóz
A mór hagyatéka [0]
4. regény: A boszorkány és a deák
Rejtőzködő múlt [0]
5. regény: A nagy régészeti kaland
Holdfivér [0]
6. regény: Két fivér a babonák fogságában
Goran útja [0]
Előkészületben: 7. regény: a vándorcirkusz

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Izolde Johannsen író honlapja
Szerda, 2021-01-27, 8:57 AM
Üdvözöllek Vendég
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Cikkek katalógusa

Főoldal » Cikkek » Munkásságom

A kárhozat éjjele/ vallás

Abnoba: Ardnoba néven is szerepel.

 

Albiorix: A római Mercurius gall megfelelője.

 

Alinoba: Arduinna, Ardvinna, Alinova néven, az erdők, hegyek (főleg az Ardennek) és a vadászat istennője. A római Diána megfelelője.

 

Alisanos: A sziklák istene.

 

Ardnoba: Abnoba néven is, a Fekete erdő istene.

 

Artio: A gall helvétek istennője. Jelentése medve.

 

Beladon: Belatu-Cadros, Beletucadros néven szereplő harci istenség. Nevének jelentése Romboló.

 

Belenus: A kelták Napisteneként szerepel, az íreknél Bile, a walesieknél Beli néven. A rómaiak is ismerték, Julius Ceasar Apollóhoz hasonlította. Abellioként, Toutiroxként, Belinusként, Balinként és Balanként is ismerték. Ő a gyógyforrások és a gyógyítás istene is. Szent növénye a beléndek. A történetekben Sirona társaként említik. Nevéből eredeztethető a Beltine vagy Beltene ünnep, amit május 1.-én tartottak és még tartanak ma is a Wicca hagyományainak követői. Ez a kezdet ünnepe, ami kettéosztja az évet hideg és meleg időszakra. A tene jelentése tűz, a bel pedig ragyogó. Belenus neve felbukkan egyes helynevekben is, például a Billisgate (Biles gate), ami egy halpiac volt Londonban. A Duna vidékén a Borvo mellékneve volt.

 

Belisama: Belisana néven is tisztelték. Kézműves istennő, nevének jelentése Lánghoz hasonló. Bőségszaruval ábrázolták.

 

Borvo: Bormo, Bormanus, Grannus, Virotutis (Jótevő) néven is ismert gyógyító isten. A belgáknál a melegforrások védnöke. Társa Damona. Apolló kiegészítő neve is Bormo volt. Bormanus istennőpárja Bormana.

 

Brigantia: Minerva, Belisama, Sulevia és Brigindo néven az ír Brigit megfelelője. Gyógyító anyaistennő, a háztartás és a tűz védőistene. A művészetek, költészet, jövendölés, műveltség, mesterségek fémművesség, az állatok, és a föld terményei tartoznak hozzá. A költők, orvosok, kovácsok és a szülő nők pártfogója. A római hódítás előtt az észak-angliai brigant törzs védelmezője volt, Brigantia néven. A háború, a gyógyítás és a költészet istennőjeként tisztelték.

 

Brixia: Luxovius női megfelelője.

 

Camulos: A mai belgium területén élt remi törzs istene volt, Camulus (Hatalmas) néven is szerepelt. Az észak-angliai Camulodunum területén (ebből a névből ered Arthur király várának, a Camelot-nak az elnevezése is) a háború isteneként tisztelték. A rómaiak Marssal azonosították, és mágikus kardja miatt legyőzhetetlennek tartották.

 

Cernunnos: A modern Wicca legfontosabb istensége. A galliai és a britanniai kelták egyaránt tisztelték. Az erdők és a vadállatok ura, termékenység és halálisten egyszemélyben. Nevének jelentése Agancsos vagy Szarvakat viselő, ami miatt a korai kereszténység a sátánnal azonosította. A fején látható szarvasagancs, a természet halálának és megújulásának jelképe. Az ábrázolásokon Buddha-pózban, keresztbe tett lábbal, fején szarvakkal (aganccsal), bal kezében kosfejű kígyóval, jobbjában nyakpereccel (évkör), állatokkal körülvéve látható. A i.e. kb. 100-ból származó, híres Gundestrupi üstön szarvassal, oroszlánnal és medvével ábrázolták. Az ír Carnún megfelelője.

 

A természet, a szexualitás, a reinkarnáció és a sámánizmus istene. A druidák Hu Gadarn néven is tisztelték. Az Alvilág asztrális területeit is uralja. Ő a Nagy Istennő párja. Más elnevezései Herne, Zöld Lovag, Tölgykirály, Zöld Ember, Robin vagy Uathbhas.

 

Caturix: Mars jelzője, jelentése a harc istene.

 

Circius: Az északnyugati szél istene.

 

Condatis: A torkolló folyók istene.

 

Damona: Az isteni Tehén. A gyógyforrások patrónája, Borvo párja.

 

Devona: Divona néven is tisztelték. A folyók istennője.

 

Dis Pater: A walesi Arawn és az ír Donn (Barna vagy Sötét Donn). A halottak és az alvilág ura. A gall druidák istene. A druidák által tanított hit szerint az emberek valamennyien Dis Pater leszármazottai.

 

Dunatis: Az erődítmények istene.

 

Esus: Hesus néven is szerepel. Kegyetlennek leírt, tunikába öltözött favágó, aki egy fáról ágakat metsz le. A fák és a harc istene. Fáján három madár ül. (Hármasság: Taranis, Teutates, Esus)

 

Grannus: Gyógyító Napisten.

 

Ialonus: Az irtás és a megművelt föld istene.

Lug: Gallia fővárosának, Lugudunumnak a patrónusa. Minden mesterség feltalálója, akit Merkuriusszal azonosítottak. A pénzkeresés, kereskedelem, mesterségek, mágusok, harcosok, kézművesek, utasok és vándorok istene.

Nantosvelta: Nevének (Nant) jelentése patakvíz. Sucellus isten párja. Kezében bőségkosárral ábrázolták.

Ogmios: Félelemmel tisztelték. A galloknál kopasz vénember, ki mindkét kezében fegyvert tart. Embereket húz maga után, akiknek fülében borostyánnal kirakott láncok vannak. Ezek a láncok az öreg nyelvéhez vannak erősítve. Az isten mosolyogva néz vissza rájuk, és az emberek boldogan követik. A bölcsesség és az ékesszólás istene, és hős is (Héraklész). A láncok a hangok, a drágakövek a hangok szépsége, az öregember a bölcsesség. A halottakat, vagy a törzseket vezeti. A gazdagság és az öröm istene is. Az íreknél fiatal hős, aki a Magh Tuiredh-i (Mag Tured) csatában az istenek egyik vezére volt.

Epona: A walesi Rhiannon megfelelője. Termékenység- és lóistennő. A lovak, lovászok, lovaskatonák istennője. Istállókba és jászlakra festették védőtalizmánként. Az ábrázolásokon lovon vagy csikón ül. Máshol egy ló előtt, vagy kettő között ül vagy áll. Kezében bőségszaru (vagy csésze) és kulcs látható. Ő az istálló őrzője, a kulcs valószínűleg ennek jelképe.

Rosmerta: Mercuriussal (Lug) ábrázolt termékenységistennő. Egyik kezében bőségszaru, másikban kígyós bot.

Sequana: A Szajna folyó istennője.

Sirona: Grannus párja. Nevének jelentése Csillag.

Smertrios: Nevének (Smer) jelentése előrenézés, gondolkodás. A démonok ellen védő harci istenség. Szakállas alakként ábrázolták, aki bunkóját éppen egy kígyóra emeli. A gallok halálistenüknek is tekintették.

Souconna: A Saone folyó istennője.

Sucellus: Nevének jelentése: Aki Jól Üt vagy A Jó Pörölyös. Téli ruhában, jobb kezében kalapáccsal, balban sarlóval vagy vázával ábrázolták. Istennőpárja a bőségkosárral (-szaruval) látható Nantosvelta (Nantoszuelta). A barátságos megjelenésű Sucellus-tól az emberek sokféle ajándékot vártak. Hozzá tartozott a védelem, a boldogság, a gazdagság és a termékenység adományozása is. Ő a gallok főistene, akit később Silvanussal azonosítottak. A természet, a házi- és vadállatok, a termesztett- és vadnövények, a mezőgazdaság és az erdő ura. Jelképe a hordó és az ivóedény.

Teutates: A teuta szó jelentése törzs. A teutates szó a törzs védőistenére utalt, valószínűleg csak kiegészítő névként szerepelt. Sok funkciójú isten, feladatköre az adott törzs életétől függött, többek között a gyógyítás, a termékenység elősegítése, a védelem és a javak őrzése. A háború istene is, Marssal azonosították. A démonok és a betegségek ellen is véd. Másik elnevezése: Mindenki istene.

Toran: Taran (Mennydörgő, Villámszóró) néven is szerepelt. A walesi Taranis megfelelője. Fegyver a villám, jelképe a napkerék, napkorong, villám, spirál, ami az ég körforgását jelképezi. A mennydörgés és a tűz ura, teremtő és alvilági isten is. Szakállas óriásként ábrázolták. Viharistenként Jupiter megfelelője. Csodafegyverei az elemi erők tiszteletét mutatják. A kelták ünnepélyes esküt tettek a Napra, Holdra, vízre, levegőre stb… (ld: Ulsteri marharablás) Az esküszegést megtorolták. A nagy isten tiszteletére utal, mikor Sándor makedón király kérdésére, hogy mitől félnek leginkább, a kelták azt válaszolták: Attól, hogy egyszer rájuk szakad az ég.

(az ezoterika, legendák, mítoszok oldalról idéztem- köszönet érte)


Kategória: Munkásságom | Hozzáadta:: Izzie (2012-10-14)
Megtekintések száma: 797 | Hozzászólások: 1 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: