Belépés

Keresés

Naptár

«  Augusztus 2019  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Izolde Johannsen író honlapja
Kedd, 2024-03-19, 5:07 AM
Üdvözöllek Vendég
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Blog

Főoldal » 2019 » Augusztus » 29 » Beszélgetések 5.
10:57 PM
Beszélgetések 5.

Beszélgetéseim…
Történelmiregény: a régmúlt és a jelenkor.
“A furfangos fivérek című haditengerészeti regény megjelenésével kapcsolatban”

– (H.) A történelmi sorozatod immáron negyedik részét üdvözölhetik az olvasók néhány napon belül. Mi az az egy szó, ami most eszedbe jut a regényeddel kapcsolatban?
– (I.J.) Politika.

– (H.) Erős kezdés!
– (I.J.) Igen az. Erős témákkal foglalkozom történelmiregény íróként. Német történelem, második világháborús évek, német haditengerészet.

– (H.) A három téma külön-külön is emberes, hát még együtt! Konkrétan mire gondoltál, amikor a politika szót kimondtad?
– (I.J.) A most megjelenő regény már az 1943-as háborús évet taglalja. Minden egyes hadihajóval illetve azok legénységével közelebb jutunk a bukáshoz. Szűkebb értelemben a német haditengerészet felemelkedését követhetjük nyomon a regényekkel egészen 1945-ig, a békekötésig. Tágabb értelemben visszatekintünk az 1800-as évek végére és a sorozat egészen napjainkig göngyölíti fel a történeteket, hiszen az egyes hajók körül még mindig történik valami. Igazság szerint nem is lehet lezárni a történeteket, csak erőszakkal.

– (H.) Mennyiben jelenik meg az adott politikai éra a regények szereplőinek mindennapjában?
– (I.J.) Érintőlegesen. A hadihajók elzárt közössége a háborús évek alatt némiképp perifériára szorult, nem is várhatjuk el a szereplőktől, hogy a legfelsőbb körökben mozogva mindenről értesüljenek. Azonban egyes események kapcsán mégis résnyire nyitva hagyták “nekünk” az ajtót a megbeszélések alkalmával, így pl. a kiadott parancsokat megelőző dokumentált tárgyalásokba beleshetünk. Azonban még ez is kényes játék hiszen pl. a pénzügyek nem tartoztak az egyszeri tengerésztisztre, nem vetíthetem azokat a gondokat a szereplőimre. A mai tudásunkat, tudásomat, a kutatások, elemzések tömkelegét kellett levetkőznöm, és rekonstruálni azt a jelent, amiben a cselekmény játszódik.

– (H.) A történelem mindig ismétli önmagát.
– (I.J.) Így igaz. Ugyanakkor nehéz annak a szállóigének az árnyékában írni, hogy a történelem mindig ismétli önmagát. A politika minden korban mást és mást jelent. Nem húzhatom rá a jelenkorra az elmúlt évtizedeket sem pozitív sem negatív értelemben.

– (H.) Semlegesség. Lehet egy történelmiregény író semleges?
– (I.J.) A mai napig tanulom, hogyan lehetek az. Azt hiszem ez ebben a műfajban a legnehezebb.

– (H.) Miért?
– (I.J.) Mert nem a múltnak és nem a mának írok. Időtlenül írok és bízom abban, hogy a regények a későbbi korokban is megállják majd a helyüket. Ezt pedig végső soron semlegességgel érhetem el és azzal, ha nem keresek párhuzamot a regények és a saját jelenem között. Hiszen minden korszak, minden politikai éra véget ér egyszer. Az irodalmi munkásságom azonban reményeim szerint tovább tart, mint egy emberöltő. Így tehát nem győzöm hangsúlyozni, hogy azok az olvasók, akik a regényekben a keményvonalas politikát keresik, azok mást és mástól olvassanak.

– (H.) Tehát bár ezeknek a haditengerészeti regényeknek – jelesül épp A furfangos fivéreknek – már van politikai színezete is, nem a politika tartja majd fent?
– (I.J.) Igen. Azt pedig, hogy ezt mennyire sikerült megvalósítani, majd eldöntik az olvasók.

Megtekintések száma: 358 | Hozzáadta:: Izzie | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: