Belépés

Keresés

Naptár

«  Január 2016  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Izolde Johannsen író honlapja
Vasárnap, 2018-02-25, 5:10 AM
Üdvözöllek Vendég
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Blog

Főoldal » 2016 » Január » 10 » Nem csak "happy" van a klaviatúra mögött!!!
4:01 PM
Nem csak "happy" van a klaviatúra mögött!!!
Nem csak "happy" van a klaviatúra mögött!!!
 
Amikor az írás nem rózsaszín cukormáz.
Amikor a regény negatív kritikát kap.
Amikor az írónak nem csak rajongói vannak.
Amikor a kiadó visszautasít.
Amikor a remények - egy időre - megtörnek és vele a toll is.
Amikor az író is ember.
 
Arról, ami nem sikerül, az ember  - főleg ha író - nem szívesen számol be. Ugyan miért van arra szükség, hogy a kudarcainkról is beszámoljunk? Miért ne lehetne csak a szépről és a jóról tudósítani?
A válasz igen egyszerű. Az az olvasók félrevezetése.
Én vállalom azt, ha valami nem sikerül, kiposztoltam a KIMTE 2012-es sikertelen pályázatát, a lesújtó kritikát is, mert az is én vagyok. Igen, a kézirat amit akkor elküldtem, mai szemmel nézve tényleg kiforratlan és gyerekes volt. Mentségemre szólva akkor még nem volt lektorom, aki szigorú szemmel és vérvörös tollal hajkurássza a nyelvtani, stilisztikai és történetvezetési hibákat. Aki jól elmagyarázza miért nem jók a hadi jelenetek, vagy ha rózsabokorba ugrik a női szereplő a legritkább esetben sétál tova boldog mosollyal az arcán.
 
De én felvállalom a negatív kritikákat is. Egyrészt mert a negatív kritika is hír, másrészt, mert bármennyire is fájdalmas és legszívesebben eret vágnék magamon, bizonyos részeit meg kell fontolnom. Az olvasói vélemények között ott vannak a "nemtetszett, utálom és miafrancértírtamegegyáltalán" kritikák is.
Bizonyos részeit tehát megfontolom.
Azzal természetesen nem értek egyet, ha a negatív kritikában csak a rosszat látom leírva. A stílust is kifogásolom, vagy éppen kikérem magamnak.
Sok bloggert ismerek, fontos számomra  a véleményük, munkakapcsolatban állok velük. Követem a többiek munkáiról szóló bejegyzéseiket és magukról az írókról alkotott meglátásaikat is. Elolvasom mi tetszik nekik és mi nem. Olvasóközönségem ők is, és sokkal szigorúbb ítészek, mint a barátok, akik szeretnek. (Nekik lehet, hogy a rovásírásos adóbevallásom is tetszene.) A Moly olvasói és kritikusai is érdekes családot alkotnak, de ott van a Hotdog zabolázatlan közössége is, ahonnan szintén jönnek visszajelzések.
 
Igen. Kaptam olyan szakértői kritikát is, amit negyvenszer olvastam át és komolyan elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e tovább folytatnom. Vajon csakugyan olyan élettelenek lennének a hőseim, élvezhetetlen a cselekmény és sehová nem vezető a történet?
Egy hónapig rágódtam, aztán folytattam tovább. És élettelivé váltak a szereplőim, összeállt a cselekmény és a történetnek mondanivalója lett. Minden rosszban van valami jó. Csak hát néha baromi nehéz kiolvasni a sorok közül.
 
Stephen Kinget hatvanhatszor utasították vissza. Rowlingot vagy ötvenszer. Én huszonötnél úgy döntöttem, magánúton fogok megjelenni.
Ettől függetlenül óriási erőkkel működik bennem a vágy, hogy "igazi" kiadóm legyen, olyan könyvesbolti, dedikálás-szervezős, könyvhetes nagy kiadóm.
Nem mondom, pocsékul esett, hogy az, a kiadó amibe nagy reményeket fektettem, egyből, tiz oldal elolvasása után két soros levélben visszadobta az új kéziratomat.
Indoklásul azt hozták fel, hogy a témába mindig belebuktak. (Amit a háttérből megtudtam, az meg az volt, hogy nem jött be a stílusom, meg valami zavaros utalás a stilisztikára. De könyörgöm, egy totál javítatlan kéziratot kaptak, in medias res.)
Rendben, nem jött be nekik. Csak akkor nem értem miért villognak az ugyanebben a témában megjelenő regényeikkel - ez meg az én személyes véleményem.
Igaz az is, a kiadó vezetője csak szemmagasság fölött tud kommunikálni, alatta valahogy még a köszönés is nehezen megy, én meg csak 156 cm vagyok.
Van még más kiadó Magyarországon, ahol próbálkozhatok. Próbálkozhatunk, mivel az új sorozatot ketten írjuk.
 
Az elmúlt csaknem két évtized szívóssá tett és megedzett.
Felkelek bármilyen vesztes csatából.
Mert tudom, hogy a kalandregényeim jók és szórakoztatóak.
Tudom, hogy a misztikus történelmi fantasy sorozattal olyat alkottam amit a hazai irodalomban eddig még senki: ötvöztem a korai 1700-1800-as évek vámpírirodalmát a történelmi regényekkel.
Tudom, hogy a most készülő hadtörténeti regénysorozathoz foghatót nemhogy itthon, de a külföldi irodalomban sem írt még senki.
 
Már nem vagyok egyedül.
Szakértők és egy nagyszerű csapat vesz körül. És ha minden kötél szakad, ott van az én hűséges kis magánkiadóm, aki egyedüliként 2013-ban lehetőséget adott és velük még mindig kiadathatom - hogy aztán az ő nevüktől legyen hangos a porond.
 
A kudarcok és a kritikák visznek előre és nem utolsósorban a jó és kedvező olvasói vélemények. A kettőt együtt kell értékelnem íróként és magánemberként egyaránt.
 
 
 
 
 
 
 
Megtekintések száma: 207 | Hozzáadta:: Izzie | Címkék (kulcsszavak): negatív, csalódás, Izolde, johannsen, lektor, kritika, szakértő, hadászat, olvasói vélemény, történelem | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: