A fejezet kategóriái

Munkásságom [15]
Ifjúsági regények és történelmi kalandregények egy helyen
Középkori kalandregények [3]
Megjelent könyveim, készülő kéziratok, tervek
Fabio a tolvajok fejedelme [4]
1. regény: A tolvaj
Az ezüstíjas [1]
2. regény: A lázadó
Ronan kapitány [1]
3. regény: A kalóz
A mór hagyatéka [1]
4. regény: A boszorkány és a deák
Rejtőzködő múlt [2]
5. regény: A nagy régészeti kaland
Holdfivér [1]
6. regény: Két fivér a babonák fogságában
Goran útja [0]
Előkészületben: 7. regény: a vándorcirkusz

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Izolde Johannsen író honlapja
Szerda, 2020-06-03, 3:41 AM
Üdvözöllek Vendég
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Cikkek katalógusa

Főoldal » Cikkek

A katalógusban található bejegyzések összesen: 28
Mutatott bejegyzések: 11-20
Oldalak: « 1 2 3 »

"A kelták hagyatéka

A kelta nép története évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza. Egy időben egész Európa a keltákhoz tartozott.
Ősi művészetüket az egybefonódó minták, a bonyolultan kidolgozott szimbólumok, a spirálok és a különböző állatformák jellemezték.

  A kelta tetoválások napjainkban a legnépszerűbb minták közé tartoznak. Bonyolult szerkezetüknek és a motívumok széleskörű választékának köszönhetően talán nem is meglepő, hogy milyen sokféle ember választ tetoválást épp’ az ősi kelta motívumvilágból.
Ezek a nagyszerű minták az ősi ír, angol és skót művészetekből származnak.

Sokan úgy vélik, hogy a kelta mestermunka előadása olyan, mint egy meditáció, vagy egy ima. A kelta tetoválások többnyire nem szigorú ábrázolások, és nem is próbálják meg a világot és a természetet pontosan lemásolni.
Kígyózó vonalak, összetett ábrák építik fel a kezdet és vég nélküli mintákat".

(A tattooed.hu lapról idéztem. Köszönet az információért)

Caspar
lehetséges kinézete, és a törzsi tetoválások bonyolult mintázata:
Munkásságom | Megtekintések száma: 709 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2012-10-16 | Hozzászólások (0)

A kelták azt hitték, hogy a fák az emberek ősei. Legfontosabb fának a tölgyet, az ég istenének növényét találták. Kultikus helyeik is a tölgyesekben voltak. A druidák ide visszavonulva vívták utolsó harcaikat a keresztények ellen. A kelta ábécé az ogham betűi is fákról lettek elnevezve. Minden törzsnek volt egy szent fája (élet fája), ez alatt a királyokat avatták. Ez a fa a törzs területének közepén állt, az egység és a biztonság jelképeként. Ha az ellenség kidöntötte a növényt, ezzel meggyalázta, és romlásba döntötte a népet. A szent fa annyira fontos volt, hogy egy kisebb fát ami a közelében nőtt, gyökerestől elvitték a csatába, mert azt hitték, hogy amíg ez náluk marad, akkor erejük biztosított lesz.

Munkásságom | Megtekintések száma: 696 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2012-10-15 | Hozzászólások (0)

Gall/kelta istenek:

(Teutates, Belenus, Ogmios... a hármas istenség, mely hősünk létét hatalma alatt tartja.)

Ismerjük meg a rég elveszett nép hitvilágát.Munkásságom | Megtekintések száma: 718 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2012-10-14 | Hozzászólások (0)

Az első kéziratokat még a szakközépiskola alatt készítettem el. Egy krimit és egy romantikus történetet, melyek a szemetesben landoltak. Most már bánom a hirtelen felindulásból elkövetett balgaságot, de fiatal korában néha meggondolatlan az ember. Éreztem, hogy a téma és a kor nem igazán jó választás. Két szereplőt azért így is megmentettem, külső és belső tulajdonságaikat megkapták új hőseim. Egyikük egy festő, míg a másik egy halász bőrébe bújt. De ne szaladjunk ennyire előre...

 1997 egy borús délutánján leemeltem a könyvespolcról Balassa Imre és Gál György Sándor közös művét, az Operák Könyvét. Imádott zeneszerzőm Verdi, így automatikusan az ő operáinál nyitottam ki a könyvet. Az első zenemű, amit kényelmesen elhelyezkedve elolvastam immáron századszorra, a Trubadúr volt. A könyv egyébként nemcsak az operát írja le, hanem bemutatja az adott kort, a zeneszerzőt és a drámaírót is, aki megihlette a mestert. Így történt, hogy összetalálkoztam Antonio Garzia Gutierez nevével, aki alig 23 évesen írta meg élete legnagyobb színpadi sikerét, az El Trobadur-t. A közönség mind a színházat, mind az operaházat szétszedte, olyan sikert arattak külön-külön. És miért? A nézőket lenyűgözte a környezet, a középkori vár, a romantikus történet és az addig méltatlanul elhanyagolt mellékalakok egész sora.

 Akkor már tudtam, hogy én kikről fogok írni! Kovácsokról, halászokról, lovászokról, útonállókról, kiugrott kispapokról, rossz útra tért nemesekről, zsoldosokról akikbe szorult némi emberi érzés és az uralkodókról akik apáról fiúra örökítik a trónt. Miért is ne? Hiszen egy virágárus élete is lehet izgalmas és lenyűgöző, mint ahogy mindannyiunk élete az.

 Még aznap leültem az asztal elé, és felvázoltam az első regény cselekményét ceruzával, és ettől bizony a mai napig nem tértem el. A vázlatot és a fejezetek rövid tartalmát nagy alakú vonalas spirálfüzet lapjaira írom, hogy aztán a végén az összes lapot egyben eltegyem a külön erre a célra rendszeresített dossziémban. A regény cselekménye, akár egy film, lepergett előttem elejétől a végéig, és nekem már csak egyetlen dolgom volt, le kellett írnom.

 Időnként aztán előfordul, hogy a kezdeti vázlat olyannyira átalakul, hogy sem a nevek, sem az egyes fejezetek tartalma nem követik az eredeti vezérfonalat. Mégis, mindig van egy olyan mondat, ami számomra a könyv egészét jelenti, aminek alapján újra tudnám írni az egész regényt, és ami nem változik, hiába borul fel körülötte minden.

 A Tolvajfejedelem esetében, ez a mondat a következő: Ócska, vén bárka ringatózott a Graire-tenger ezüstösen csillogó hullámain.

 Az Ezüstíjasban pedig ezt olvashatjátok majd: A néma folyosók végei belevesztek a szürkén gomolygó füstbe, mert a nehéz, zsíros, fojtogató függöny, az enyészet borzalma beette magát mindenhová, kövek és ablaktáblák nem állhatták útját.

 Az első regényt kézzel kezdtem írni, később kaptam egy régi és kissé hibás táskaírógépet. Ez valamivel gyorsabb munkát eredményezett, de a kattogás olyan hangos volt, hogy a családom (akkor még a szüleimmel és testvéremmel éltem együtt) tiltakozott, és csak este tízig írhattam. Nincs is annál nagyobb kín, mint félbehagyni egy mondatot, egy gondolatot! Ez magyarázza a kissé lassú haladást, hiszen az állandó javítgatások miatt az első kézirat csaknem két évig készült. Ekkor azonban minket is utolért a számítógépek kora, és megérkezett a szobámba a tökéletes írógép. Az informatikai ismeretek a férjemhez tartoznak, így a mai napig ő alakítja ki a jól megszokott formát, én csak megrendelem az apróságokat tőle, betűméret, sortávolság, margók stb...

 Ahogy alakul a cselekmény, időnként felbukkannak olyan szereplők, akikre nem számítok. Szemtelenül élik önálló életüket kegyesen megengedve, hogy papírra vessem gondolataikat, érzéseiket, de mindent ők irányítanak. Így történt, hogy az első regény megírásakor, ami Az Ezüstíjas címet kapta, megjelent egy tolvaj a semmiből, egy pimasz suhanc, aki képébe röhög a veszélynek és még az ördög patáját is lelopja ha eléggé megfizetik. Nem telt bele sok idő, és mellékszereplőből főbb szereplővé nőtte ki magát, majd ahogy haladt előre a cselekmény, azt vettem észre, hogy ott állt a főszereplő mellett. De ez a regény nem az övé volt. Így amikor készen lettem, és leírtam a bűvös négy betűs szót, elhatároztam, hogy egye fene, kap egy önálló történetet. Ami arról fog szólni, hogyan is lesz egy talpig becsületes, jobb sorsra érdemes gyöngyhalászból minden idők legzseniálisabb tolvaja. A két történet tehát helyet cserélt egymással, és a Tolvajfejedelem így lett az első regényem.

Középkori kalandregények | Megtekintések száma: 532 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2012-02-16 | Hozzászólások (0)

Élet az általam kitalált középkori hangulatú földrészen, a Kontinensen:

A birodalmat az uralkodó, adott esetben a mindenkori herceg irányítja. Ha mázlija van megéri a tisztes öregkort, és ágyban párnák közt, természetes halállal lép ki a történetből. De mint azt a valódi történelemből oly jól tudjuk, uralkodónak ez igen kevésszer adatott meg. Az ágyban párnák közt, még csak-csak stimmel, de hogy természetesen?! Így előfordul, hogy egy herceg csak néhány oldal erejéig uralkodik, míg egy másik akár négy regényen keresztül öregszik.

 A hatalmas Kontinenst, Észak és Dél óriási területeit az ún. helytartóságok fogják össze, melynek urai (a teljhatalmú helytartók) közvetlenül a hercegnek tartoznak elszámolással. Az uralkodó időnként körutat tesz, mely hónapokig is eltart, bejárja birodalmát és meghallgatja a panaszosokat. Egy-egy helytartóság jókora területeket átfog, városok, falvak tömkelege tartozik irányítása alá. Az életkörülmények hasonlóak az igazi történelmi középkorból megismertekhez. Domborzatát tekintve igen változatos a kép, sivatagtól égbe törő hegyvonulatokig, minden megtalálható a Kontinensen. Észak és Dél vidékeit egyfajta természetes választóvonal a Bothar-folyó szeli ketté, illetve a ragyogó városállam, Krynnem osztja meg. Krynnemtől délre fokozatosan a természet veszi át a terepet, míg a folyó északi partja a hírhedt Fekete Völgy, az uralkodó lakhelye felé nyitja meg az utat

Népcsoportok: népek és nyelvek vidám kavalkádja, a legváltozatosabb keveredés jellemzi a Kontinens egészét és a hozzá csatolt gyarmatbirodalmat. Ehhez igazodik a szereplők elnevezése, így fordulhat elő, hogy egy adott városban kényelmesen megfér egymás mellett Alessandro a cirkuszi illuzionista, Emilien a sírásó és Walter a lókereskedő. Ugyanakkor vannak bizonyos városok, ahol túlsúlyban vannak a német, adott esetben az olasz hangzású nevek, vagy teszem azt a francia keresztnevű lakosok, ezt nézzék el nekem, de kedvem szerint alakítom. És itt érkezünk el ahhoz a részhez, hogy honnan veszem a neveket...

 Kétévente odatelepedek a tévé elé és hűen követem a foci EB és VB közvetítéseket, és ha kedvenceim az olaszok búcsút mondanak, akkor maradnak a győzelemért harcoló többiek. Az egyre növekvő csapatok megannyi játékosa remek tippeket ad nekem, hogyan fogják hívni a soron következő történet szereplőit. De ez csak egy kis része, hiszen neveket máshonnan is veszek, vagy adott esetben én találom ki őket. A női nevekkel nem bajlódom annyit, kevés hölgyszereplővel dolgozom, és ők sem kapnak főszerepet. Egyelőre...

 A regényekben felbukkannak majd a külön megnevezett krull és thrán népcsoportok. Férfi tagjaik zsoldoskatonák, állandó mozgásban vannak, oda csapódnak, ahol eléggé megfizetik őket, hogy eltartsák családjukat, és ahol a katonai védelemre nagy szükség van. A krullok inkább Északon tanyáznak, míg a thránok alkalmasint bejárják az egész Kontinenst.

Vallás: a Kontinens népeire a többistenhit jellemző, hasonlatosan a görög mitológia hitvilágához. Minden élő és élettelen dolognak, elvont fogalomnak van istene, melyek éppúgy szeretnek és gyűlölnek, mint mi, emberek, csak tökéletesebbek nálunk, még akkor is, ha apa nélkül nemzették őket, ahogy az, az égieknél egyáltalán nem ritkaság. Egyetlen vidék az Ethless-alföld tizenöt mezővárosa tér csak el ettől a gyakorlattól, náluk szigorúan egyistenhit van

 Valamennyi általam kitalált történet a Kontinensen játszódik, szárazföldön és vízen, vagyis a három tenger szeszélyes hullámain és az Észak fennhatósága alá tartozó gyarmatokon illetve a mesés Kelet távoli tájain. A regények főszereplője mindig más és más, egyetlen történet sem ismétli önmagát. Néhány szereplő ugyan felbukkanhat valamelyik későbbi regényben, de semmiképp sem főszerepben, így az egymást követő történetek leválaszthatók egymásról, ha majdan valaki a negyedik könyvvel kezdi az olvasást, nem okoz majd gondot, hogy nem ismeri az előző történetet. Így olvashattok majd a szabadságért vívott felkelésről, kalózcsatákról, boszorkányperekről, korabeli régészeti kalandról, babonáktól üldözött testvérpárról, vándorcirkuszosok mindennapjairól, tábori felcserekről, bérgyilkosokról és még számtalan érdekes személyről.

"Minden ember egy külön dalt érdemel, és mivel épp elegen vannak, hát bízvást kijelenthetem, nem unatkozom"
Fabio a tolvajok fejedelme | Megtekintések száma: 479 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2012-02-16 | Hozzászólások (0)

A valódi és az általam kitalált középkor

 Itt következik egy rövid vázlat, ennek alapján alakítottam ki az általam elképzelt korszakot, mely olyan mintha a valódi történelmi időszakot az én szememen át néznék a kedves olvasók:

A középkor ezer éve...

(kora középkor) A Római Birodalom bukásától az ezredfordulóig.

Hűbériség
Rabszolgaság (függő rétegek, szabadok lesüllyesztése)
Távolsági kereskedelem
Építészet
Oktatás
Földesúr-jobbágy viszony (védelem, röghöz kötés, szolgáltatások)
(virágkor) A XI-XIII. század időszaka.
Lovagi életforma (jellemző az egész korra)
Egységes jobbágyság
Újjászületett városok, céhek
Eretnekek, inkvizíció
Egyetemek, oktatás
Az emberek akkori világképe, vallás és babonák, paraszti világkép
(késő, hanyatló) XIV-XV század időszaka.
Rossz gazdálkodás, kimerült földek
A nagy pestisjárványok
Vidéki és városi változások
Parasztfelkelések... Jacquerie
A 100 éves háború
Dinasztiák harcai
Élet a középkorban pl. Európában, (amit akkor még csak a keresztény világ néven emlegettek):

Foglalkozások: kézművesek, kovácsok, íjkészítők, lakatosok, aranyművesek, fegyverkovácsok, késesek, nyergesek, vargák, tűkészítők, mészárosok, pékek, szűcsök, esztergályosok, szabónők, szövetkészítők, gyapjúszövők, darócgyártók, kelmefestők, pergamen-prémcserző vargák, kalaposok, kockakészítők, ruhafoltozók-kötők, pajzskészítők, kefekötők, főkötővarrónők, selyemszövők, üstkovácsok, harangöntők, ácsok, kőfaragók, sarkantyúművesek, téglavetők, üvegesek, tükörkészítők, asztalosok, bognárok, irhatímárok, övkészítők, kesztyűsök, könyvkötők, szíjjártók, nyílvesszőfaragók, pénzverők, agyagosok, szőrszitakészítők, kosárfonók, sírásók, hóhérok...

Szórakozások, mulatságok: kakasviadal, labdázás, csónakverseny, ugrás, lövés, tánc, birkózás, kődobás, disznók, bikák, medvék verekedése, esküvő, vásári mulatság, mutatványosok, bábosok, vidám felvonulások, utcai szerencsétlenségek, verekedések, befagyott mocsáron, tavon csúszkálás, hamis kereskedők leleplezése, csónaksodrás, kalodába zárt ember kigúnyolása, megszégyenítése, nyilvános vallatás, kivégzések...

A falu: az emberek félig földbe ásott kunyhókban nyomorognak együtt az állatokkal, berendezési tárgyak alig vannak, pad, asztal, láda, ami egyben ágy is, leterítve rá egy ócska bunda, vagy néhány marék szalma. Ha jött a földesúr, elvitt mindent, gyakori garázdaságok sújtották őket. Éhínségek idején nemritkán emberevésre fanyalodtak, néha elcsalták almával a gyerekeket, vendéglátó leölte a vendéget. Betegségek, járványok csak tovább rontottak a helyzeten.

A város: Erős védőfalak mögött, több ezer ember. Mezőgazdaság és ipar éles határral. Sok szökevény keresett itt menedéket. Fa-, majd később kőházakban éltek, végül emeletesek lettek a rengeteg ember miatt. Csatorna... kikövezett utcák. Egymás mellett éltek gazdagok, szegények. A férfiak iparosok, kereskedők, a nők otthoni feladatokat láttak el, a hanyagságért verés járt, a szülések pedig sokszor az életüket veszélyeztették. A fiúgyermek hét éves koráig az asszonyok között nőtt fel, utána 12-13 évesesen apród, majd fegyvernök lett. Elsajátította ezalatt a lovaglást, zenét, írást-olvasást, idegen nyelvet, a törvényeket...

Az előkelőségek élete, birtokok, várak: elsődleges védelmi szempont szerint magas ormokon, szigeteken, rejtett tengeröblökben építkeztek. Sáncok és árkok védelmében, erős falakkal, tornyokkal körbevéve. Kapu és felvonóhíd elengedhetetlen. A várfalon belül lakóépületek, gazdasági épületek és maga a lakótorony gyér bútorzattal (asztal, faragott székek, párnák, padok, zsámolyok, ruhásládák). Konyha a nagyterem alatt, nyitott tűzhellyel, ahol nyárson forgatták a pecsenyét.

 Szórakoztatásukra gyakran jöttek vándorszínészek, énekesek, zarándokok, bohócok, táncosok. Főleg télen örültek társaságuknak. Ezen kívül vadásztak is, kutyákkal, sólymokkal.

Szerzetesek: járhatatlan vadonban, völgykatlanok mélyén éltek igen egyszerű körülmények között. Imádkozással, munkával, tanulással teltek napjaik.


Fabio a tolvajok fejedelme | Megtekintések száma: 451 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2012-02-16 | Hozzászólások (0)

Főbb helyszínek:

 

Fabio a tolvajok fejedelme | Megtekintések száma: 437 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2012-02-16 | Hozzászólások (0)

Várom leveleiteket:
izolde.johannsen@freemail.hu
izolde.johannsen@gmail.com


Szép számú kíváncsiskodó tolongott az alacsony emelvény előtt. A nemesek asztaloknál ültek, mögöttük szolgák hajtották a levegőt fáradtan, és hajbókoló szakácsok hordták ki a finomságokat. A helytartó ekkor az asztalra dobta finom kendőjét, és csendre intette a beszélgetőket.
- Azért gyűltünk össze ezen a napon, hogy igazságot szolgáltassunk. Itt áll előttünk Joachim Coburn, akit lopással, tolvajlással vádolunk. Nézzétek meg ezt az embert jól. A szelíd külső mögött egy mindenre elszánt gazember lapul. Kereskedőket, nemeseket és lovagokat rabolt ki fényes nappal, házakba hatolt be és fosztotta ki azokat az éj leple alatt. Bűnei lajstroma olyan hosszú, hogy nem lenne elegendő a papiros, ami a bíró úr előtt található. Bevallott mindent. Kész arra, hogy elfogadja a neki szánt ítéletet. Halljuk hát a bírákat.
- Ez az ember soha nem fog megjavulni. Nem tagadott semmit, sőt még büszke is volt egy-egy vérlázító tettére. Ma hajnalra meghoztuk az ítéletet. Pontban délben a fejét veszik.
A meghívott vendégek tapsolni kezdtek. Egyedül az elítélt maradt nyugodt és derűsen szemlélte a közönséget, amit majd ő fog elszórakoztatni guruló fejével. Rásandított a hóhérra.
- Kedves fiam. – szólt hozzá szelíden. – Arra kérnélek, hogy ne várd ki a delet. Lassan kiszárad a torkom és akkor nagyon morcos leszek. Előfordulhat, hogy félrerántom a fejem, ami csak neked okoz majd nehézséget. Így hát kérd meg a tisztelt bírákat, hogy sürgessék meg a nagy mutatványt.
- Elhallgass öreg. Örülnöd kéne, hogy előtte nem korbácsoltatnak meg.
- Ti meg miről társalogtok? – lépett oda hozzájuk derűsen a helytartó. Számára ez a kivégzés remek alkalom volt, hogy ismerőseit egybehívja.
- Nagyuram! Arra kértem a hóhért, hogy vagy üsse le most a fejemet, vagy ez a fej hamarosan éktelenül fog ordibálni.
- És mondd, Coburn mester miért fogsz kiabálni?
- Ilyenkor én már túl vagyok három tele korsón. Megszomjaztam uram.

Középkori kalandregények | Megtekintések száma: 421 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2012-02-07 | Hozzászólások (0)

 

Mindenekelőtt nagyon köszönöm, hogy ott voltatok a konferencián, külön köszönet az előadóknak és a figyelmes hallgatóságnak is.
A visszajelzések alapján nagyon sikeres volt a konferencia.
Az azóta lefolytatott beszélgetések alapján annyit fontos még összegezni, hogy a konferencia messzemenően elérte a távlati, stratégiai célját. A cél ugyanis itt nem az volt, mint egy könyvbemutatón, vagy hasonló rendezvényen. Itt az volt a cél, hogy a TRT és maguk a történelmi regényírók az egyetemi-tudományos életben is "felkerüljenek a térképre". Az a szomorú helyzet, hogy ezidáig pl. a történészek jelentős része nem is hallott élő történelmi regényíróról, pláne nem olvasott tőlünk semmit. Nagyon jó visszhangja volt annak, hogy megmutattuk magunkat. További hozadékként hatalmas dolog, hogy egy történész akadémikus, az ELTE rektora és intézetvezetők között szerepelhettünk, egy rendezvényen. Jó úton haladunk, hogy megkerülhetetlenek legyünk, ha bárki a történelmi regény műfajáról akar gondolkodni, ÉS elindultunk abban az irányban is, hogy a történelmi regény, mint műfaj méltó elismerést nyerjen (ne kezelhesse a szépirodalmi kánon másodlagos, esetleg lenézett területnek) Ez egy nagyon nehéz és rögös út, amin csak együtt tudunk végig menni.
Szóval, mindenkinek köszönök mindent és gratulálok az előadásokhoz.

 

 

 

Középkori kalandregények | Megtekintések száma: 439 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2011-12-28 | Hozzászólások (0)

Olvasóim között sok gyermek is megtalálható. Nem titkolom, hogy a könyveket 8-99 éves korra terveztem.
Így felvásároltuk a Tolvajfejedelem 500 darabját és különböző árvaházakba vittem előadást tartva valamint 150 darabot a Csodalámpa alapítványnak ajándékoztam.
Ha akarsz Te is segíthetsz, hiszen annyi kívánság vár megvalósításra.

http://www.csodalampa.hu/csodalampa

 

 

Munkásságom | Megtekintések száma: 378 | Hozzáadta:: Izzie | Dátum: 2011-10-15 | Hozzászólások (0)

1-10 11-20 21-28